Frågor & Svar

Vad är skillnaden mellan kakel, klinker & granitkeramik? 

Kakel är den generella termen för keramikplattor som används på väggar. Klinker tillskillnad från kakel har högre densitet och därmed slitstyrka vilket innebär att de kan användas på både väggar och golv. Granitkeramik är den mest slitstarka typen av keramikplatta som har lägst absorptionsförmåga vilket gör dem extra tåliga mot väta och används därför oftast i badrum & spa.

Ska jag välja matt eller blankt?

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till matt eller blankt. Matta keramikplattor ger oftast ett lugnare intryck men det innebär också att smuts och fukt syns tydligare på den typen av platta. Blanka plattor reflekterar ljus vilket ger dem mer liv och därför blir mer förlåtande. Kakel & klinker med blank yta är traditionellt sett mer lättstädade då de har ett glaserat ytskikt men det kommer ständigt nya tekniker som gör att det nödvändigtvis inte behöver vara någon skillnad idag.

Ska jag välja stora eller små plattor?

Stora plattor ger ett lugnare intryck men är svårare få naturligt fall med till golvbrunnar. Om man vill ha stora kakelplattor i t.ex. ett badrum brukar man idag gör en s.ka. kuvertskärning av klinkerplattorna. Små plattor till motsats mot stora plattor ger ett rörigare intryck men är samtidigt mer flexibelt och enklare att få fall till golvbrunnar. När man inreder ett badrum är det inte ovanligt att lägger t.ex. mosaik i duschen för att man enkelt kan forma mosaiken efter det vinklade fallet ner mot golvbrunnen.

Saknar du någon fråga?

Vi fyller kontinuerligt på med nya frågor och svar. Maila din fråga till oss på info@kakelbolaget.se så hjälper vi dig vidare så snart vi kan.